Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Thuja levert direkte hjem til deg

Planting og stell av Thuja

10/01/2018
adm adm

Det er lett å plante en tujahekk hvis du følger noen enkle retningslinjer.

1. Sett opp en snor

Start med å strekke en snor der du vil plante tujahekken. Hvis det er ved et tomteskille, er det kanskje allerede markert en linje langs fortauet eller lignende, så her er det som regel ikke behov for en rettesnor. Snoren bruker du når du graver, slik at du får en rett renne.

2. Grav rennen i hekkplantens bredde og 1-2 spadestikk dyp

Før du begynner å grave bør du måle jordklumpen eller potten på tujahekkplanten. Rennen skal være litt bredere og minst 30 centimeter dyp, men hvis jorden er tung eller leirete, må hullet graves dypere så det nederste laget kan erstattes med grus. Dette gir god drenasje.

Løsne bunnen av rennen med et greip.

3. Sett hekkplantene enkeltvis og dekk til med jord.

Tujahekkplantene skal helst plasseres slik at jordklumpen er akkurat dekket, og helst ikke dypere. Den skal helst stå i samme dybde som den gjorde på planteskolen. Plant én enkel plante om gangen, still den rett og fyll på jord. Dette er enklest hvis to personer gjør dette sammen. Hekkplantene med klump eller potte kan legges ut i forveien, mens barrotede hekkplanter helst skal oppbevares i sekken til de kan plantes ut.

4. Tråkk jorden godt fast rundt planten og avslutt med vanning

Dette sikrer både at tujahekken står godt og at jorden pakkes helt ned rundt alle røttene. For å sørge for at jorden ligger godt rundt hver plante, er det en god ide å vanne rikelig når tujahekken er ferdig plantet. Legg eventuelt ut en dyppslange, slik at det også kan vannes godt på spesielt varme dager de første par årene.

5. Sett gjerne opp en støttesnor hvis hekkplantene er høye 

Hvis du har plantet en tujahekk som er mer enn 1 meter høy, er det en god ide å lage en støtte slik at plantene kan motstå vær og vind til de får godt feste i jorden. Sett for eksempel en stolpe ned hver 5. meter, og spenn en snor mellom dem. Hvis plantene er mindre, anbefales det å sette en bambuspinne ved hver enkelt plante dersom de står i områder med mye vind.

Planteavstand for planting av Thuja

Thuja Smaragd: Hvis du ønsker en tett hekk anbefaler vi en planteavstand på ca. 40 cm. Ønsker du en luftig hekk anbefaler vi å plante Thuja Smaragd med 1,5 meters avstand, da får du god avstand mellom plantene og pyramideformen på treet vil være tydelig.

Thuja Brabant: Vi anbefaler 2,5 planter pr meter for en tett hekk.