Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Thuja levert direkte hjem til deg

Hvorfor velge Thuja?

02/02/2019
adm adm

Tujahekken er det perfekte valget for alle som ønsker en vintergrønn hekk som samtidig har en tett og kompakt vekst. Tuja er også populær i hekk fordi den kan holdes smal og generelt er meget nøysom. Det betyr blant annet at den passer godt i små hager. Småfuglene liker også å bygge rede mellom de tette grenene, så du får mye fuglekvitter i hagen med en tujahekk.

I denne artikkelen presenterer vi de plantene i tuja-familien som er best egnet som hekkplanter. Du finner også mange gode råd om planting og stell.

Hvilken tuja passer best til hekk?

I tuja-familien finnes det seks arter, og Thuja occidentalis (vanlig tuja) er den mest populære som hekkplante. Vi tilbyr de to mest hardføre typene vanlig tuja: Thuja Brabant og Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Brabant' - populær og meget tett hekkplante

Brabant er blant de mest robuste hekkplantene, og er en av de mest populære underartene av Thuja occidentalis, også kjent som vanlig tuja. Brabant har en tett og kompakt vekst, og den vokser 20-30 centimeter i året. Du får derfor raskt en tett tujahekk hvis du velger Brabant.

Brabant får også kongler om høsten.

  • Art: Vanlig tuja
  • Vekst: 20-30 cm/år
  • Plassering: Sol/halvskygge
  • Tåler klipping: Ja

Thuja occidentalis ‘Smaragd’ – tett hekkplante med søyleformet vekst

Smaragd har en smal og søyleformet vekst, og den vokser med rundt 20 centimeter i året. Den vokser derfor ikke så raskt som andre underarter av vanlig tuja, men til gjengjeld er den allerede svært tett når den leveres fra planteskolen. Emerald tåler også klipping.

  • Art: Vanlig tuja
  • Vekst: 20 cm/år
  • Plassering: Sol/halvskygge
  • Tåler klipping: Ja

Tujahekkens kjennetegn

Tuja-familien tilhører kategorien nåletrær, og disse vekstene er blant annet populære som hekkplanter på grunn av den tette og søyle- og pyramideformede veksten med buskaktig utseende. Tuja-er er også eviggrønne planter. Nålene er myke og kompakte, og de forskjellige underartene har varierende grønne farger.

Tujahekken er enkel å forme med klipping, men den kan være vanskeligere å temme enn andre vintergrønne hekker.

Tujahekker tåler ikke urin og salt

Tujahekken tåler ikke urin. Hvis en hund for eksempel urinerer mot en gren, vil den visne. Derfor skal du vurdere nøye om en tujahekk er den beste løsningen hvis du har hund eller bor ved en trafikkert vei der hekken skal plantes helt ut mot fortauet.

Tujahekken tåler heller ikke salt spesielt godt, og dette må vurderes hvis den skal settes opp i områder der det saltes om vinteren eller nær kysten.

Tujahekkens fordeler

Tujahekken kan vokse seg svært høy og har en tett, smal og pyramideformet vekst.

Tujahekken er et godt valg for alle som ønsker en robust, eviggrønn hekk som gir godt le. Tujahekken har nemlig en kraftig, tett vekst, og den er naturlig pyramideformet. Dette gjør den ekstremt hardfør mot sterk vind.

Tuja tåler både klipping og beskjæring, og den kan bli meget høy og samtidig holde seg smal.

Den stiller ikke spesielle krav til jordkvalitet og tåler både sol og halvskygge.